„Polskie odmiany chmielu fundamentem platformy piwowarskiego postępu”

Wartość projektu: 1 192 250,00 zł
Wartość dofinansowania: 1 192 250,00 zł
Okres realizacji w latach 2018 – 2021

Jednostka: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

O Projekcie - LUPULO

„W dobie rosnącej popularności polskiego piwowarstwa odmiana, jak i forma użytego chmielu (Humulus lupulus L.) mają nadal decydujący wpływ na jakość i akceptowalność wytwarzanego produktu.”

LUPULO – to projekt, którego celem jest m.in. naukowa analiza potencjału polskich odmian chmielu do produkcji wybranych stylów piwa oraz opracowanie modyfikacji procesowych – potwierdzonych badaniami. Zespół Badawczy w skład, którego wchodzą: technolog, piwowar, mikrobiolog, analityk, inżynier i chemik, będzie brał udział w realizacji badań podzielonych na sześć etapów przemysłowych oraz jeden rozwojowy. Planowane jest uzyskanie dużej ilości wyników z zastosowaniem zaawansowanej aparatury badawczej (HPLC, GC, ASA, FCM), a także stworzenie profili sensorycznych surowców, półproduktów i gotowych produktów. Przed przystąpieniem do pracy, Zespół Badawczy odbędzie zaplanowane szkolenia sensoryczne, prowadzone przez dr Borisa Gadzova, dyrektora firmy FlavorActiV (producent standardów i światowy lider w szkoleniach sensorycznych). Specjalne ukierunkowanie szkolenia na polski chmiel, produkty chmielarskie oraz piwa wysokochmielone sprawi, że po licznych treningach Członkowie Zespołu stworzą wewnętrzny panel sensoryczny. Równocześnie z walidacją wdrożonej metody sensorycznej, realizowane będą doświadczenia badawcze. Dużo uwagi zostanie poświęcone zagadnieniom związanym z nowymi surowcami do produkcji piwa, wydajnością izomeryzacji α-kwasów chmielowych, stabilnością chmielu, interakcjami pomiędzy: jednostkami pasteryzacji, olejkami chmielowymi, a jakością aromatu. Ponadto obszerne prace zaplanowano nad technologią chmielenia na zimno, zjawiskiem tzw. ang. hop creep, parametrami procesu, formą stosowanego chmielu oraz efektywnością urządzeń/instalacji dozujących chmiel. Analiza jakościowa oraz ilościowa pozostałości po chmieleniu pozwoli na zaproponowanie nowych sposobów ich wykorzystania, a tym samym przyczyni się do obniżenia obciążenia ścieków i wprowadzenia ekoinnowacji w zakładach piwowarskich. Uzyskane rezultaty będą dostępne w formie publikacji naukowych oraz na stronie www. (zakładka badania) zawierającej rzetelne informacje na temat produkcji piwa oraz przegląd literatury krajowej i zagranicznej. Ponadto Zespół Naukowców projektu LUPULO jest otwarty na nawiązanie nowej współpracy z przedstawicielami piwowarów domowych, przemysłowych, szeroko pojętego polskiego chmielarstwa oraz innych jednostek naukowych.

Projekt jest finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER IX