Charakterystyka
Warunki laboratoryjne umożliwiają dokonanie bardzo szczegółowych pomiarów i
analiz surowców, półproduktów, produktów oraz odpadów na każdym etapie produkcji piwa.
Rodzaje badań laboratoryjnych w analizie produktów można podzielić na:
- Badania mikrobiologiczne – namnożenie drobnoustrojów w płynnych pożywkach
selektywnych, posiewy na pożywki agarowe, izolacja czystych kultur, charakterystyka, fizjologiczno-biochemiczna i serologiczna wyizolowanych bakterii, PCR. - Badania fizykochemiczne – techniki klasyczne, badania instrumentalne, techniki
spektroskopowe i spektrometria mas, techniki chromatograficzne, techniki fizyczne. - Badania organoleptyczne – ocena organoleptyczna, analiza sensoryczna.
Sprzęt laboratoryjny
- Aparat zacierny 12-R 1-CUBE
- Młynek laboratoryjny WZ-1
- pH metr Mettler Toledo Five Go
- Spektrofotometr Shimadzu UV-1900
- Kolorymetr Loviband®
- Nefelometr Cyberscan TN 100
- Wagosuszarka RADWAG MAC 50
- Waga techniczna RADWAG PS 4500/X
- Density Meter DMA 35
- Alcolyzer Anton Paar
- Spektrometr VARIAN 20FS
- Chromatograf cieczowy