Browary restauracyjne

Browary restauracyjne (minibrowary) – zaczęły powstawać w latach 90 XX wieku. Pierwszym browarem restauracyjnym w Polsce był Mini Browar Restauracja Spiż założony w 1992 w Nowym Ratuszu we Wrocławiu. Kolejny C.K. Browar powstał w 1996 roku w Krakowie. Wzrost liczby browarów restauracyjnych w Polsce nastąpił po 2004 roku. W tym roku powstał browar Brovarnia, pierwszy w Polsce minibrowar usytuowany w hotelu.

Jest to najstarszy gdański browar. Warzone w nim są trzy gatunki piwa – Złoto Brovarni (jasne), Starogdańskie (ciemne) i Pszeniczne. Wybicie browaru to 10 hL, optymalna wydajność warzelni 17°Plato, maksymalnie 18,3°Plato.

Rysunek 1. Warzelnia browaru (Brovarnia)
Rysunek 2. Warzelnia browaru (Brovarnia)
Rysunek 3 Kadź zacierna (Brovarnia)
Rysunek 4 Kadź filtracyjna (Brovarnia)

Początkowo Browar Johna, później Browar Krakowski i Fabryka Przetworów Słodowych J. Gotza i Krakowskie zakłady Piwowarsko-Słodownicze w Krakowie. Jest to browar funkcjonujący w Krakowie w latach 1840-2001 i ponownie od 2015 roku. Od 2006 r. browar jest jednym z obiektów na trasie Krakowskiego Szlaku Techniki.

Browar Lubicz posiada śrutownik o pojemności około 25 kg. Automatyczny przenośnik wprowadza śrutę prosto do kadzi zaciernej.

Rysunek 5. Śrutownik (Browar Lubicz)

Kadź zacierno–warzelna i kadź filtracyjna ze zdalnym sterownikiem. Wysoki poziom zautomatyzowania praktycznie pozbawia piwowarów pracy fizycznej.

Rysunek 6. Kadź zacierno-warzelna (Browar Lubicz)
Rysunek 7. System sterowania warzelnia (Browar Lubicz)

Whirpool, dzięki ustawieniu rury pod kątem, można wprowadzić brzeczkę w ruch wirowy i pod siłą grawitacji następuje oddzielenie osadów gorących.

Wymiennik ciepła. Przepływ zapewnia schłodzenie brzeczki do temperatury 18°C

Rysunek 8. Whirpool (Browar Lubicz)
Rysunek 9. Wymiennik ciepła (Browar Lubicz)

Browar powstał na początku 2015 roku w Borach Tucholskich. W browarze znajdują się kadzie (warzelna i filtracyjna), każda o pojemności 550 l, w leżakowni cztery tankofermentory, gdzie dojrzewa piwo. Warzelnia browaru ma wybicie 6 hl.

Rysunek 10. Warzelnia (Borwar Przystanek Tleń)
Rysunek 11. Warzelnia (Browar Przystanek Tleń)
Rysunek 12. Warzelnia (Browar Przystanek Tleń)

Są to browary restauracyjne stworzone na wzór Niemiecki. Stamtąd pochodzą także sprzęt do warzenia piwa oraz receptury, z których korzystają. W ramach sieci Bierhalle działa w Polsce 7 browarów restauracyjnych, które zaopatrują także dodatkowe firmowe restauracje w niepasteryzowane i niefiltrowane piwo. Browary Bierhalle cechują się unikatowymi warzelniami. Kotły warzelne i kadzie filtracyjne wykonane są ze szkła borokrzemowego. Dzięki zastosowaniu tej techniki możliwe jest obserwowanie z zewnątrz całego procesu warzenia piwa.