Browary restauracyjne

Browary restauracyjne (minibrowary) – zaczęły powstawać w latach 90 XX wieku. Pierwszym browarem restauracyjnym w Polsce był Mini Browar Restauracja Spiż założony w 1992 w Nowym Ratuszu we Wrocławiu. Kolejny C.K. Browar powstał w 1996 roku w Krakowie. Wzrost liczby browarów restauracyjnych w Polsce nastąpił po 2004 roku. W tym roku powstał browar Brovarnia, pierwszy w Polsce minibrowar usytuowany w hotelu.
Jest to najstarszy gdański browar. Warzone w nim są trzy gatunki piwa – Złoto Brovarni (jasne), Starogdańskie (ciemne) i Pszeniczne. Wybicie browaru to 10 hL, optymalna wydajność warzelni 17°Plato, maksymalnie 18,3°Plato.




Początkowo Browar Johna, później Browar Krakowski i Fabryka Przetworów Słodowych J. Gotza i Krakowskie zakłady Piwowarsko-Słodownicze w Krakowie. Jest to browar funkcjonujący w Krakowie w latach 1840-2001 i ponownie od 2015 roku. Od 2006 r. browar jest jednym z obiektów na trasie Krakowskiego Szlaku Techniki.
Browar Lubicz posiada śrutownik o pojemności około 25 kg. Automatyczny przenośnik wprowadza śrutę prosto do kadzi zaciernej.

Kadź zacierno–warzelna i kadź filtracyjna ze zdalnym sterownikiem. Wysoki poziom zautomatyzowania praktycznie pozbawia piwowarów pracy fizycznej.


Whirpool, dzięki ustawieniu rury pod kątem, można wprowadzić brzeczkę w ruch wirowy i pod siłą grawitacji następuje oddzielenie osadów gorących.
Wymiennik ciepła. Przepływ zapewnia schłodzenie brzeczki do temperatury 18°C


Browar powstał na początku 2015 roku w Borach Tucholskich. W browarze znajdują się kadzie (warzelna i filtracyjna), każda o pojemności 550 l, w leżakowni cztery tankofermentory, gdzie dojrzewa piwo. Warzelnia browaru ma wybicie 6 hl.



Są to browary restauracyjne stworzone na wzór Niemiecki. Stamtąd pochodzą także sprzęt do warzenia piwa oraz receptury, z których korzystają. W ramach sieci Bierhalle działa w Polsce 7 browarów restauracyjnych, które zaopatrują także dodatkowe firmowe restauracje w niepasteryzowane i niefiltrowane piwo. Browary Bierhalle cechują się unikatowymi warzelniami. Kotły warzelne i kadzie filtracyjne wykonane są ze szkła borokrzemowego. Dzięki zastosowaniu tej techniki możliwe jest obserwowanie z zewnątrz całego procesu warzenia piwa.