Charakterystyka


Warunki laboratoryjne umożliwiają dokonanie bardzo szczegółowych pomiarów i
analiz surowców, półproduktów, produktów oraz odpadów na każdym etapie produkcji piwa.

Rodzaje badań laboratoryjnych w analizie produktów można podzielić na:

  • Badania mikrobiologiczne – namnożenie drobnoustrojów w płynnych pożywkach
    selektywnych, posiewy na pożywki agarowe, izolacja czystych kultur, charakterystyka, fizjologiczno-biochemiczna i serologiczna wyizolowanych bakterii, PCR.
  • Badania fizykochemiczne – techniki klasyczne, badania instrumentalne, techniki
    spektroskopowe i spektrometria mas, techniki chromatograficzne, techniki fizyczne.
  • Badania organoleptyczne – ocena organoleptyczna, analiza sensoryczna.

Sprzęt laboratoryjny


  1. Aparat zacierny 12-R 1-CUBE
  2. Młynek laboratoryjny WZ-1
  3. pH metr Mettler Toledo Five Go
  4. Spektrofotometr Shimadzu UV-1900
  5. Kolorymetr Loviband®
  6. Nefelometr Cyberscan TN 100
  7. Wagosuszarka RADWAG MAC 50
  8. Waga techniczna RADWAG PS 4500/X
  9. Density Meter DMA 35
  10. Alcolyzer Anton Paar
  11. Spektrometr VARIAN 20FS
  12. Chromatograf cieczowy

Metody analityczne