Charakterystyka
polskich odmian chmielu

Polska jest trzecim w Europie a piątym na świecie producentem chmielu, zaraz po Niemczech, Stanach Zjednoczonych, Czechach i Chinach. Rejonami uprawy chmielu zwyczajnego w naszym kraju to niezmiennie południowo-wschodnie obszary kraju (Lubelszczyzna), Dolny Śląsk i Wielkopolska. Od roku 2014 w Polsce zauważono wzrost rocznego areału chmielu, widoczną tendencją jest zwiększenie upraw chmielu aromatycznego, kosztem odmian goryczkowych1. W roku 2018 ponad 52% zbiorów chmielu stanowiły odmiany aromatyczne1. Wzrosło zainteresowanie podstawowymi, jak i historycznymi polskimi odmianami chmielu. Poniżej scharakteryzowano najważniejsze z nich.

Lubelski

Rysunek 2. Profil sensoryczny chmielu odmiany Lubelski, przedstawiony w formie wykresu radarowego3.

Rodowód

Zarejestrowany w 1964 roku, chmiel z bogatą tradycją, przez dziesiątki lat stosowany w Polsce jako główny chmiel aromatyczny. Najbardziej popularny polski chmiel na świecie. Wyhodowany dzięki selekcji indywidualno-rodowodowej z populacji krajowej, zbliżony do czeskiej odmiany Saaz2.

Cechy sensoryczne

Odmiana superaromatyczna. Szlachetny, delikatny aromat, w którym królują nuty ziołowe, trawiaste, w mniejszym stopniu żywiczne4, wyczuwalny również cynamon i bergamotka. Późny zbiór Lubelskiego gwarantuje wyraźniejsze odczucie bergamotki i cytryny5. Stabilność α-kwasów podczas przechowywania chmielu określona jako dobra2. Profil sensoryczny chmielu odmiany Lubelski przedstawia Rysunek 2. Skład chemiczny tej odmiany przedstawia Tabela 1.

Roślina

Bujna, ze średnią gęstością ulistnienia. Liczne, żółto-zielone szyszki średniej wielkości (ok 3 cm), wydłużone i lekko spłaszczone. Listki lekko rozchylone, luźno ułożone na osadce2.

Zbiór

Koniec sierpnia. W roku 2018 odmiana Lubelski stanowiła ponad 38% zbiorów odmian aromatycznych, co daje blisko 20% krajowej produkcji1

Tabela 1. Skład chemiczny odmiany Lubelski5.

Puławski

Rysunek 3. Profil sensoryczny chmielu odmiany Puławski, przedstawiony w formie wykresu radarowego3.

Rodowód

Nowa polska odmiana chmielu, na rynku polskim pojawiła się w 2012 roku. Blisko spokrewniony z chmielem odmiany Lubelski3.

Cechy sensoryczne

Mocno aromatyczny, bardzo charakterystyczny na tle pozostałych polskich chmieli. Owocowe aromaty winogron, dojrzałej papai z wyraźnymi nutami ziołowo-pikantnymi (stosunkowo wysokie stężenia: kariofilen – goździk, humulen – sosna)6. Profil sensoryczny chmielu odmiany Puławski przedstawia Rysunek 3. Skład chemiczny tej odmiany przedstawia Tabela 2.

Roślina

Zbiór

Pierwsza połowa września.

Tabela 2. Skład chemiczny odmiany Puławski6.

Marynka

Rysunek 4. Profil sensoryczny chmielu odmiany Marynka, przedstawiony w formie wykresu radarowego3.

Rodowód

Nazywana historią polskiego chmielarstwa, oficjalnie zarejestrowana już w 1988 roku. Wyhodowana dzięki skrzyżowaniu odmiany Brewers Gold z dzikim męskim chmielem pochodzącym z terenów dawnej Jugosławii2.

Cechy sensoryczne

Odmiana tzw. dual purpose (podwójnego zastosowania), czyli jednocześnie goryczkowy i aromatyczny2. Od lat 90 znana dzięki swojej krótkiej, niezalegającej goryczce, jej ciekawy aromat składający się z cytrusów, anyżu, lukrecji i siana doceniono dopiero w ostatniej dekadzie, wykorzystując Marynkę do chmielenia na zimno7. Profil sensoryczny odmiany Marynka przedstawia Rysunek 4. Skład chemiczny tej odmiany przedstawia Tabela 3. Stabilność α-kwasów podczas przechowywania chmielu tej odmiany jest średnia2.

Roślina

Delikatna, niezbyt bujna, gęstość ulistnienia mała, liście seledynowo-zielone. Szyszki jasnozielone, średniej długości (ok 3 cm), jajowate, dość liczne, równomiernie rozmieszczone na roślinie. Listki przylegające, bardzo ściśle ułożone na osadce2.

Zbiór

Pierwsza połowa września. W 2018 roku Marynka stanowiła prawie 17% zbiorów w kraju1.

Tabela 3. Skład chemiczny odmiany Marynka7.

Magnat

Rysunek 5. Profil sensoryczny chmielu odmiany Magnat, przedstawiony w formie wykresu radarowego3.

Rodowód

Stosunkowo nowa odmiana (zarejestrowana w 2012 roku), powstała w wyniku krzyżowania supergoryczkowego, niemieckiego chmielu Magnum z polską, aromatyczną odmianą Izabella2.

Cechy sensoryczne

Magnat jest goryczkową odmianą chmielu, jednak wysokie stężenie linalolu pozawala na wykorzystanie go w celach aromatycznych, gdzie nadaje przyjemny aromat kwiatowy, konwaliowy2,8. Profil sensoryczny chmielu odmiany Magnat przedstawia Rysunek 5. Skład chemiczny odmiany Magnat przedstawia Tabela 4.

Roślina

Charakteryzuje się intensywnym wzrostem, natomiast małym ulistnieniem. Szyszki Magnata przybierają długość w granicach 3,5-4 cm są owalne i lekko szpiczaste na wierzchołku z bardzo gęstymi, przylegającymi przylistkami2.

Zbiór

W roku 2018 Magnat stanowił ok 10% zbiorów chmielu w Polsce1. Czas zbioru przypada na połowę września.

Tabela 4. Skład chemiczny odmiany Magnat8.

Sybilla

Rysunek 6. Profil sensoryczny chmielu odmiany Sybilla, przedstawiony w formie wykresu radarowego3.

Rodowód

Wynik krzyżowania chmielu odmiany Lubelski z dzikim chmielem męskim pochodzącym z terenów dawnej Jugosławii. Zarejestrowana w roku 1996, w latach 2004-2006 Sybilla została uwolniona od wirusów i wiroida utajonego chmielu2.

Cechy sensoryczne

Odmiana aromatyczna, o przyjemnym, harmonijnym aromacie kwiatowym, owocowym, cytrusowym z nutami żywicznymi i przyprawowymi (dzięki wysokiemu stężeniu α-terpineolu). Jednocześnie Sybilla oferuje stosunkowo wysoki poziom α-kwasów, przez co gwarantuje czystą, przyjemną goryczkę9. Profil sensoryczny chmielu odmiany Sybilla przedstawia Rysunek 6. Skład chemiczny tej odmiany przedstawia Tabela 5. Stabilność α-kwasów zawartych w Sybilli podczas przechowywania oceniono jako dobrą2.

Roślina

Silnie rosnąca, bardzo bujna, łodyga zielono-czerwona z wyraźnymi pręgami. Szyszki jasnozielone, wyjątkowo duże (dł. ponad 4 cm), wydłużone, lekko szpiczaste. Listki przylegające, ściśle ułożone na osadce2. Kształt szyszki pozwala łatwo odróżnić tę odmianę od pozostałych.

Zbiór

W roku 2018 Sybilla osiągnęła blisko 6% krajowych zbiorów, które przypadają na pierwszą połowę września1.

Tabela 5. Skład chemiczny odmiany Sybilla9.

Iunga

Rysunek 7. Profil sensoryczny chmielu odmiany Iunga, przedstawiony w formie wykresu radarowego3.

Rodowód

Zarejestrowana w 2004 roku, otrzymana na drodze krzyżowania rekombinantów łączących w sobie cechy odmiany Lubelski oraz dzikiego chmielu męskiego pochodzącego z terenu byłej Jugosławii2.

Cechy sensoryczne

Odmiana goryczkowa, o silnej, niezalegającej i czystej goryczce. Zawartość α-kwasów podobna jak w odmianie Magnat, jednak Iunga wyróżnia się jednocześnie wyjątkowo intensywnym, przyjemnym aromatem, dlatego traktowana jest również jako chmiel aromatyczny10. Tę odmianę cechują wyraźne owocowe aromaty, takie jak brzoskwinia, ananas czy cytrusy11. Profil sensoryczny chmielu odmiany Iunga przedstawia Rysunek 7. Skład chemiczny tej odmiany przedstawia Tabela 6. Charakteryzuje się dobrą stabilnością α-kwasów podczas przechowywania2.

Roślina

Silnie rosnąca, bujna, ze średnią gęstością ulistnienia. średnia. Liczne szyszki, równomiernie rozmieszczone na roślinie, koloru jasnozielonego, owalne, o średniej wielkości (ok 3 cm.) Listki przylegające, bardzo ściśle ułożone na osadce2. Ze względu na dużą zawartość α-kwasów, szyszki są ciężkie10.

Zbiór

Połowa września.

Tabela 6. Skład chemiczny odmiany Iunga11.

Zula

Rodowód

Odmiana Zula zarejestrowana w 2004 roku, to krzyżówka kilku rekombinantów, łączy w sobie cechy odmian Lubelski i Sawiński Golding połączonych z dzikim chmielem męskim z terenów byłej Jugosławii2.

Cechy sensoryczne

Jest odmianą goryczkową, o mocnych walorach aromatycznych – początkowo właśnie ze względu na te walory była mało popularna, powróciła ze względu na trend panujący na światowym rynku chmielu – wyraźne i przyjemne aromaty owoców tropikalnych, cytrusów12. Goryczkę Zuli określa się jako czystą i niezalegającą, a stabilność α-kwasów podczas przechowywania chmielu, jako bardzo dobrą2. Skład chemiczny odmiany Zula przedstawia Tabela 7.

Roślina

Rośnie bujnie i silnie, ze średnią gęstością ulistnienia. Zulę charakteryzują liczne, równomiernie rozmieszczone, jasnozielone szyszki o 3 cm długości i owalnym kształcie. Listki silnie przylegające i ściśle ułożone na osadce2.

Zbiór

Po długiej przerwie w dostępności Zula pojawiła się na rynku w 2019 roku13. Jej czas zbioru przypada na połowę września.

Tabela 7. Skład chemiczny odmiany Zula12.

Oktawia

Rodowód

Zarejestrowana w roku 1996, połączenie chmielu odmiany Brewers Gold i Nothern Brewer z męskim dzikim chmielem pochodzącym z byłej Jugosławii2.

Cechy sensoryczne

Odmiana goryczkowa, długo nie cieszyła się popularnością na rynku. Obecnie nazywana klejnotem wśród polskich chmieli, zarówno ze względu na jej goryczkowe możliwości jak i na bardzo wyraźny, nieco ostry aromat. Wśród aromatów Oktawii wyróżnia się słodki melon, białe winogrona, jabłka, gruszki, cytrusów4 oraz, co jest dla tej odmiany charakterystyczne: świeżego ogórka14. Skład chemiczny odmiany Oktawia przedstawia Tabela 8. Stabilność α-kwasów chmielu odmiany Oktawia określono jako średnią2.

Roślina

Szybko rosnąca, bujna z dużą gęstością ulistnienia. Szyszki jasnozielone, średniej wielkości (dł. ok 3 cm), wydłużone. Listki przylegające, dość luźno ułożone na osadce2.

Zbiór

Połowa września.

Tabela 8. Skład chemiczny odmiany Oktawia14.

Izabella

Rodowód

Wprowadzana w 1988 w ramach tego samego programu co odmiana Marynka, gdzie celem było uzyskanie wysokogoryczkowego chmielu. Jest wynikiem skrzyżowania chmielu odmiany Lubelski z dzikim chmielem pochodzącym z terenów byłej Jugosławii. Ze względu na niski poziom α-kwasów (który niegdyś był najważniejszym parametrem jakościowym chmielu) została zapomniana na lata. Po długiej przerwie udało się odzyskać Izabelle, dziś jest bardzo ceniona wśród piwowarów13,15.

Cechy sensoryczne

Odmiana o czystej, niezalegającej goryczce. Silnie wyczuwalne aromaty cytrusowe, sosnowe, owocowe (nuty brzoskwini, pomarańczy, agrestu, mirabelki czy poziomki)13,15. Skład chemiczny chmielu odmiany Izabella przedstawia Tabela 9.

Roślina

Zbiór

Tabela 9. Skład chemiczny odmiany Izabella15.

Bibliografia

  1. Barth-Haas Group. The Barth Report Hops 2018/2019. The Barth Report Hops 2018/2019 (2019).
  2. Skomra, U. Polskie odmiany chmielu. Inst. Uprawy, Nawożenia i Gleboznastwa – Państwowy Inst. Badaw. (2010).
  3. SCF Natural – SCF Natural – granulaty chmielowe, ekstrakty chmielowe oraz ekstrakty roślinne. http://scfnatural.pl.
  4. Brudzynski, A. & Baranowski, K. Laboratory and Industrial Scale Brewing Trials with Lubelski, Marynka, Oktawia and Other Polish Hop Varieties. J. Inst. Brew. 109, 154–156 (2003).
  5. Lubelski | PolishHops. https://polishhops.com/portfolio/lubelski/.
  6. Puławski | PolishHops. https://polishhops.com/portfolio/pulawski/.
  7. Marynka | PolishHops. https://polishhops.com/portfolio/marynka/.
  8. Magnat | PolishHops. https://polishhops.com/portfolio/magnat/.
  9. Sybilla | PolishHops. https://polishhops.com/portfolio/sybilla/.
  10. POWIŚLE – Junga. https://www.powisle.pl/chmiel-i-jego-odmiany/64-junga.
  11. Iunga | PolishHops. https://polishhops.com/portfolio/iunga/.
  12. Zula | PolishHops. https://polishhops.com/portfolio/zula/.
  13. Polskie chmiele -przegląd – blog.homebrewing.urk.edu.pl. http://blog.homebrewing.urk.edu.pl/polskie-chmiele-przeglad/.
  14. Oktawia | PolishHops. https://polishhops.com/portfolio/oktawia/.
  15. Izabella | PolishHops. https://polishhops.com/portfolio/izabella/.