Ocena możliwości zastosowania osadów chmielowych w produkcji biowęgla
Charakterystyka
Biowęgiel otrzymywany w procesie pirolizy a stosowany jako dodatek do gleby poprawia jej produktywność. Biowęgiel w glebie pozwala na zwiększenie dostępności składników odżywczych, polepszenie fizycznych właściwości gleby, a także zwiększenie liczby (plonu) produkowanych roślin. Większość tych efektów wiąże się z korzystnymi właściwościami fizykochemicznymi biowęgla, takimi jak duża powierzchnia właściwa, porowatość i zdolność zatrzymywania wody.
Przeprowadzone dotychczas badania donoszą, że zastosowanie biowęgla jako dodatku w procesie kompostowania, poprawia właściwości końcowego produktu jakim jest nawóz. Główne zalety stosowania biowęgla w kompostowaniu są także związane z wydajnością procesu, biodegradacją materii organicznej i humifikacją, redukcją N i emisji gazów cieplarnianych, a także zmniejszeniem się zawartości metali ciężkich w glebie [1].
[1] Malinowski M., Wolny-Koładka K., Vaverková MD. 2019. Effect of biochar addition on the OFMSW composting process under real conditions. Waste Management, 84:364-372. DOI: 10.1016/j.wasman.2018.12.011.
Cel pracy
Celem pracy było otrzymanie biowęgla metodą pirolizy z osadów chmielowych stanowiących odpad w produkcji piwa.
Osoby & Współpraca
Prof. dr hab. inż. Krzysztof Gondek1, Dr inż. Monika Mierzwa-Hersztek1
1Katedra Chemii Rolnej i Środowiskowej, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, al. Mickiewicza 21, 31-120 Kraków, Polska
Przebieg doświadczenia
Badania wstępne wykluczyły możliwość zastosowania osadu chmielowego w produkcji biowęgla ze względu m.in. na duże uwodnienie surowca. Uznano, że proces produkcji biowęgla z użyciem osadów chmielowych jest nieuzasadniony ekonomicznie i nie będzie miał zastosowania w praktyce.