Biologiczne suszenie osadów chmielowych w kierunku ich energetycznego wykorzystania

Charakterystyka

Biologiczne suszenie (ang. biodrying) jest jedną z metod biologicznego przetwarzania odpadów i produktów ubocznych pochodzenia organicznego np. z przemysłu rolno-spożywczego, stosowaną głównie w kierunku wytwarzania paliwa alternatywnego typu RDF. Biologiczne suszenie polega na wykorzystaniu intensywnego napowietrzania oraz ciepła uwalnianego podczas rozkładu materii organicznej (przy udziale mikroorganizmów) w celu obniżenia zawartości wody w suszonych odpadach (produktach ubocznych), przy jednoczesnym zachowaniu ich kaloryczności (korzystnych właściwości energetycznych/ paliwowych). Osady chmielowe charakteryzują się bardzo dobrymi właściwościami energetycznymi (wysokie ciepło spalania, zawartość węgla), ale ich potencjał energetyczny nie jest wykorzystywany, ze względu na to, że konwencjonalne metody suszenia są kosztochłonne. Dlatego poszukując innowacyjnych metod zagospodarowania osadów chmielowych poddano je procesowi biologicznego suszenia z dodatkiem strukturotwórczych wypełniaczy: kolejno frakcji podsitowej (UFMSW) oraz paliwa alternatywnego (RDF).

Cel pracy

Celem pracy była ocena możliwości wykorzystania osadu chmielowego (będącego odpadem i/lub produktem ubocznym z produkcji piwa) na cele energetyczne, a także dobór parametrów procesu biologicznego suszenia oraz wskazanie optymalnego wypełniacza. Ponadto, planowano określić, czy zastosowane parametry procesu biologicznego suszenia z dodatkiem strukturotwórczych wypełniaczy (frakcji podsitowej i paliwa alternatywnego tzw. RDF-u) przyczynią się do higienizacji i stabilizacji uzyskanego produktu, tak aby możliwe było jego długotrwałe przechowywanie (magazynowanie) przed poddaniem go procesowi spalania np. w zakładzie energetyki zawodowej. Proces biologicznego suszenia w porównaniu do metod suszenia konwencjonalnego jest znacznie dłuższy (trwa od 7 do 14 dni), ale jednocześnie mniej energochłonny i charakteryzuję się znikomym negatywnym wpływem na środowisko. W czasie trwania procesu do atmosfery emitowana jest głównie para wodna i śladowe ilości dwutlenku węgla.

Osoby & Współpraca

Dr inż. Mateusz Malinowski1

1Katedra Inżynierii Bioprocesów, Energetyki i Automatyzacji, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, ul. Balicka 116b, 30-149 Kraków, Polska 

Przebieg doświadczenia

1.

Osad chmielowy został poddany procesowi biosuszenia w bioreaktorach laboratoryjnych typu BKB 100 w różnych wariantach napowietrzania odgrywającego kluczową rolę w procesie technologicznym. Doświadczenie zaplanowano tak, że osad był suplementowany przez dodatek różnego rodzaju materiałów strukturotwórczych (frakcja podsitowa wytwarzana z odpadów komunalnych i paliwo alternatywne), ponieważ proces nie zachodził dla niesuplementowanych odpadów. Proces kontrolowano za pomocą pomiaru temperatury odpadów i powietrza procesowego. Kolejno po 1 i 2 tygodniach prowadzenia procesu biosuszenia z bioreaktorów pobierano próbki odpadów do badań mikrobiologicznych, których celem była ocena zróżnicowania drobnoustrojów w analizowanym materiale oraz do badań fizyko-chemicznych, których celem była analiza zawartości wody (ocena efektu suszenia), węgla, substancji organicznej oraz pozostałych właściwości paliwowych.

Fotografia 1. Osad chmielowy
Fotografia 2. Frakcja podsitowa z odpadów komunalnych o granulacji <80mm (UFMSW).
Fotografia 3. Paliwo alternatywne (RDF).

2.

Analizy mikrobiologiczne, wykonane w trzech powtórzeniach obejmowały ocenę liczebności wybranych grup drobnoustrojów tj., bakterie wegetatywne i spoczynkowe (agar TSA, BTL Polska, hodowane w 37°C, 24h), grzyby pleśniowe (agar MEA, BTL Polska, hodowane w 24°C, 5 dni), promieniowce (agar Pochona, BTL Polska, hodowane w 28°C, 7 dni) i bakterie potencjalnie chorobotwórcze: Staphylococcus spp. (agar Champana, BTL Polska, hodowane w 37°C, 24h), Escherichia coli (agar TBX, BTL Polska, hodowane w 44°C, 24h), Salmonella spp. i Shigella spp. (agar SS, BTL Polska, hodowane w 37°C, 24h), Enterococcus faecalis (agar SB, BTL Polska, hodowane w 37°C, 48h), Clostridium perfringens (agar SC, BTL Polska, hodowane w 37°C, 24h), których obecność może stanowić zagrożenie z epidemiologicznego punktu widzenia i jest ważnym sygnałem informującym o skażeniu mikrobiologicznym. Przy pomocy pH–metru (Elmetron, Polska) zbadano odczyn wszystkich próbek [3]. Po okresie inkubacji zliczono wyrośnięte kolonie, wyniki podając w jednostkach tworzących kolonie na gram suchej masy próbki (CFU·g–1 s.m.). Przeprowadzono również wstępną identyfikację drobnoustrojów z wykorzystaniem kluczy diagnostycznych [1].

Fotografia 4. Sporządzanie naważek (osad chmielowy kolejno z frakcją podsitową i paliwem alternatywnym po procesie biosuszenia).
Fotografia 5. Wytrząsanie próbek (osad chmielowy kolejno z frakcją podsitową i paliwem alternatywnym po procesie biosuszenia).
Fotografia 6. Analiza seryjnych rozcieńczeń wg Kocha.
Fotografia 7. Bioreaktor laboratoryjny BKB 100 wykorzystany w procesie biologicznego suszenia.

3.

Przebieg procesu był monitorowany za pomocą sond temperatury typu PT1000 umieszczonych w odpadach i ponad nimi. Bioreaktor posiadał osłonę termiczną ograniczającą straty energii pochodzącej z rozkładu materii organicznej prowadzonej przez mikroorganizmy tlenowe. Zastosowane natężenia przepływu powietrza zapewniały suszenie materiału, przy niskiej stracie węgla, a więc w efekcie uzyskanie wysokiej wartości wskaźnika biosuszenia. W próbkach materiałów pobranych okresowo z bioreaktorów oceniono zawartość wody (i suchą masę), straty prażenia (zawartość substancji organicznej) oraz zawartość popiołów. Analizie poddano także zawartość węgla oraz kaloryczność badanych odpadów tj. ich ciepło spalania i wartość opałową skorygowaną na podstawie pomiarów azotu, wodoru i siarki.

Literatura

  1. Domsch, K.H., Gams, W., Anderson, T.H., 1980. Compendium of Soil Fungi, Academic Press, London.
  2. Holt, J.G. (Ed.), 1994. Bergey’s manual of determinative bacteriology, ninth ed. Williams & Wilkins, Baltimore.
  3. Wolny-Koładka K., Żukowski W. 2019. Mixed municipal solid waste hygienisation for refuse-derived fuel production by ozonation in the novel configuration using fluidized bed and horizontal reactor. Waste and Biomass Valorization, 10(3): 575-583. DOI: 10.1007/s12649-017-0087-7.